2008. április 19., szombat

Hogyan lehet udvariasan valakinek megmondani, hogy kellemetlen a lehelete?

„Önnek büdös a szája!”

Ez egy igen kínos szituáció annak is, aki mondja, és annak is, akinek mondják. A legtöbben ezért nem vállalják, hogy tájékoztatják az érintettet. Ha jól belegondolok, ha rólam lenne szó, én a kezdeti megrökönyödést leszámítva, valószínűleg örülnék, hogyha valaki figyelmeztetne.

Mielőtt azon kezdenénk törni a fejünket, hogy hogyan tegyük szóvá udvariasan az ismerősünk kellemetlen leheletét, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy egy rendszeres, állandó problémáról van-e szó, vagy az illetőnek csak alkalomszerűen rossz a lehelete (esetleg fűszeres ételt fogyasztott). Természetesen egy átmeneti kellemetlen lehelet miatt nem célszerű kínos helyzetbe hozni magunkat.

Amennyiben egy rendszeres, ismétlődő jelenséggel állunk szemben, bátran, felnőtt módjára kell viselkedni. Ha egy idegenről van szó, célszerűbb, az illető egy barátját vagy rokonát bevonni és hagyni, hogy ők ezt egymás között megbeszéljék. Ha elég közelállónak érezzük magunkat, akkor nekünk kell a dolgot elvállalni.

Nem kifecsegjük, elkotyogjuk, hanem megfelelő diszkrécióval kezeljük a helyzetet. Fontos, hogy képzeljük magunkat az ő helyébe. A problémát célszerű úgy bevezetni, mintha mi is kerültünk volna már hasonló helyzetbe (akkor is, ha ez nem igaz) és fontos, hogy azonnal megoldást is kínáljunk a problémára. Mesélhetünk a fogselyem használatáról, nyelvtisztítás fontosságáról, esetleg a TetroBreath termékekről.

Az emberek különböző módon fognak reagálni a hír hallatán, de ha a közlés finoman, udvariasan történik, hosszútávon, biztosan a barátság erősödéséhez vezet.

Egyetért/Tiltakozik

2 megjegyzés:

Árpád írta...

Szerintem az ilyet nem lehet jól megmondani senkinek. Mert, ha még nem is bántódik meg a másik, könnyen benne maradhat a tüske, esetleg bátortalanná válik a társaságunkban. És valjuk be, ha valakinek nem kellemes a közelébe mennünk, emiatt szólunk is neki és az illető tesz is a probléma ellen, akkor is nehéz legyőzni az első benyomást.

Korrekt írta...

Ki zárt, hogy valakinek ilyen privát dolgába bele üssük az orrunkat!
Már illene Európai módra viselkedni. Csak kimondottan a legközelebbi személlyel törődhetünk. Gyermek, házaspárok, és talán testvér.
Milyen etikát tanítanak a magyar egyetemeken :(