2008. június 25., szerda

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?


Napjainkban az elektromos fogkefék egyre nagyobb választékban kaphatóak és így már valós alternatívát nyújtanak hagyományos társaikkal szemben.


A hagyományos fogkefék használata időigényes és jó kézügyességet igényel. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság körében sajnos alig lehet találni olyan egyént, aki képes tökéletes, lepedékmentes állapotot fenntartani. A hagyományos fogkefe, kiegészítve fogselyem használatával, – elvileg – alkalmas lenne a jó szájhigiéné fenntartására. Ez azonban kézügyességet, és megfelelő türelmet igényel. Fontos megjegyezni, hogy nagyon kevesen vannak tisztában a helyes szájápolási technikával és nehezen igazodnak el a ma igen nagy számban kapható szájápolási eszközök között.

Az első elektromos fogkefék az 1940-es években jelentek meg, de ezek még nem jelentettek előrelépést a hatékonyabb lepedékeltávolításban. Csak azokban az esetekben tudták látványosan felülmúlni a hagyományos szájápolást, ha a páciens valamilyen mozgásszervi betegségben szenvedett (izületi gyulladás, bénaság, stb.). A korai elektromos fogkefék így elérhetővé tették a korrekt fogmosást azok számára is, akik mozgáskorlátozottak vagy más ok miatt nehézkes számukra a kézi fogkefe használata. Az igazi áttörést a forgó, oszcilláló mozgást végző fejek jelentették, amelyek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat is igazolta.

Az elektromos fogkefe mellett szóló érvek: • Az egyéni kézügyességnek lényegesen kisebb szerepe van.

 • Hatékonyabban távolítja el a lepedéket.

 • Vannak olyan esetek (pl. mozgáskorlátozottaknál), ahol ez az egyedüli hatásos megoldás az alapos fogmosásra.

 • Általában kisebb a fejrész, ami a fokozottan érzékeny egyéneknél előnyt jelent. Például, a terhesek esetén a fokozott hányingerrel szemben.)

 • Enyhébb nyomás szükséges.
 • Vannak nyomásérzékelős és időjelzős változatok.

 • Erősebb a motiváció azoknál (különösen a gyerekeknél), akik szeretik az újdonságokat és az elektromos ”kütyüket”.

 • Rögzített fogszabályozót viselőknél hatásosabb, mint a hagyományos fogkefe.
 • Az elektromos fogkefék egyre hatékonyabbak és egyre elérhetőbb áron kerülnek forgalomba.

Hátrányuk a hagyományos fogkefékkel szemben:


 • Lényegesen drágább a beszerzése és a fenntartása.
 • Nagyobb a helyigénye, nehézkesebb a szállítása utazás esetén.
 • Az elemes változatoknál figyelni kell a lemerülésre.
 • A rögzített hálózati változatnál a fogkefe szállítható ugyan, de töltés nélkül csak néhány napig működik.
A modern elektromos fogkefék mindenkinek előnyösek, de különösképpen ajánlott azoknak, akiknek a kézügyessége nem olyan jó, vagy a kéz finomabb mozgása akadályozott, esetleg fájdalmas. Ha Ön ínyproblémákkal küzd és/vagy hajlamos a fogkőképződésre, akkor célszerű egy komolyabb forgó-oszcilláló mozgást végző elektromos fogkefét beszerezni. Ha Önnek egészséges az ínye és nem hajlamos a fogkőképződésre, akkor a hagyományos fogkefe vagy egy egyszerűbb elektromos változat a költségkímélőbb megoldás.

Ne felejtse, hogy bármilyen fogkefét is választ, az évenként kétszeri fogorvosi vizsgálatot az alapos, körültekintő fogápolás sem helyettesíti.

Ön a hagyományos vagy az elektromos fogkefére esküszik? Kérem, ossza meg velünk véleményét, tapasztalatait.Nincsenek megjegyzések: