2011. szeptember 23., péntek

Kinek jó a szájzuhany?Az első szájzuhanyt 1962-ben alkotta meg egy mérnök és egy fogorvos. Az eltelt több mint fél évszázadban természetesen sokat fejlődött és ez idő alatt egy sor tapasztalat és tudományos vizsgálat született a szájzuhany használatával és hasznosságával kapcsolatban.
A nálunk fejlettebb szájápolási kultúrával rendelkező országokban a szájzuhany használata hozzánk viszonyítva igen elterjedt.

Hogyan működik?

A szájzuhanyok alapelve abban rejlik, hogy állítható erősségű, pulzáló vízsugarat bocsájtanak ki.
Ez a vékony és erős vízsugár képes arra, hogy a fogazat nehezen tisztítható helyein eltávolítsa az ott maradt ételmaradékokat, megakadályozza a lepedék kialakulását.

Mi a különbség az egyszerű és a drágább profi készülékek között?

Az egyszerűbb készülékek egyszerűen a hálózatra csatlakoztathatóak (nem ajánlom), a komolyabb készülékek saját víztartállyal és elektromos pumpával rendelkeznek.
A profi készülékek előnye többek között abban rejlik, hogy
- különböző végződések vannak hozzá, amelyek alkalmassá teszik nem csak a fog, hanem esetleg a nyelv tisztítására is
- a vízsugárba levegő buborékokat keverve növelik a tisztító hatást
- állítható a vízsugár erőssége, általában 10 fokozat van
- saját víztartállyal rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy nemcsak vízzel, hanem különböző oldatokkal történjen a tisztítás

Most akkor venni kell egy szájzuhanyt?

Nem! Abban az esetben, ha Önnek egészséges fogazata van és az ínye se vérzik, akkor a fogazat fogkefével és fogselyemmel megfelelően tisztán tartható.

Akkor mi az előnye a szájzuhanynak?

A szájzuhany használata javítja a szájtisztítás hatásfokát. Elsősorban azoknak ajánlom, akik valamilyen már meglevő problémával küzdenek. Ha Önnek gyorsan képződik a fogköve, vérzik az ínye, gyorsan szuvasodnak a fogai, vagy csak egyszerűen sok a tömése akkor az azt jelenti, hogy valami nincs rendben.
 A szóba jöhető okok:
-          az eddig alkalmazott szájápolási módszere nem megfelelő
-          a fogazata az átlagnál nehezebben tisztítható. Ennek okai lehetnek a szabálytalan, torlódott fogak, a fogpótlások, fogszabályozó viselése, stb.
-          olyan betegség vagy állapot, ami fokozott odafigyelést igényel. Ilyenek lehetnek például a cukorbetegség, a szájszárazsággal járó állapotok, ínybetegség, kellemetlen lehelet, örökletesen gyenge fogszerkezet, stb.
Ha Önnél fellelhetőek a fent említett problémák vagy csak jobban oda szeretne figyelni a fogazata egészségére akkor vegye igénybe szakember segítségét, hogy az Ön fogazatának megfelelő, hatékony szájápolási programot állítsanak össze. A szájzuhany ilyen esetben biztosan hasznos része lesz ennek a programnak.

Hogyan kell használni?

Természetesen a használati utasításnak megfelelően!
A lényeg
-          Töltse fel a tartályt a kívánt hőmérsékletű vízzel vagy valamilyen erre a célra megfelelő folyadékkal.
-          Indítsa el a készüléket úgy, hogy a mosdó fölé hajol és a szórófejet a fogaira irányítja.
-          Alacsony nyomással kell kezdeni, majd fokozatosan hozzászoktatni az ínyt az erősebb vízsugárhoz.
-          A fejet a fogakra merőlegesen kell tartani és legalább három másodpercet érdemes elidőzni minden fogköznél.
-          A fogakat egyenként kell megtisztítani, végighaladva a teljes fogsoron kívül, majd ugyanígy a belső oldalán is.
-          Egyes készülékek tartalmaznak nyelvtisztításra alkalmas fejet is. Ezt elsősorban akkor kell használni, ha kellemetlen lehelet vagy vastag nyelvlepedék van jelen.

Mit lehet használni a víz helyett, hogy hatékonyabb legyen?

A szájzuhany hatékonysága elsősorban a pulzáló vízsugár tisztító hatásának köszönhető. Természetesen a saját tartállyal rendelkező készülékek alkalmasak arra, hogy a vízbe valamilyen anyagot keverjünk, vagy a tiszta víz helyett gyógyteát, esetleg szájvizet használjunk.
Én leggyakrabban a grapefruit mag kivonatot javasolom a vízbe cseppenteni (10-20 csepp), vagy a fele kamilla, fele zsálya teát szoktam ajánlani. A szájvizek szintén jól használhatóak, de nagyon drágák, hiszen egy alkalommal akár fél, illetve egy liter szájvíz is elfogy. A megoldás a nagy kiszerelésben kapható direkt erre a célra ajánlott szájvízek használata.

Kinek nem ajánlott a használata?

Nagyon súlyos ínybetegség esetén, meg kell beszélni a kezelőorvossal, hogy a kezelés melyik fázisába lehet és mikor nem ajánlott a készülék használata.

Melyik készüléket érdemes megvásárolni?


Alapelvként azt tanácsolom, hogy csak a saját tartállyal rendelkező profi készüléket érdemes vásárolni. Ezek igaz, hogy drágábbak, de hatásfokuk messze felülmúlja az egyszerűbb társaikét.
A kereskedelemben több féle márka beszerezhető, amelyek biztosan kiválóak, de én saját tapasztalattal az Oral-B és a WaterPik készülékeivel rendelkezem. mindkét készüléktípust jó szívvel tudom ajánlani.

Fontos! A szájzuhany kiváló kiegészítő eszköz, de  nem helyettesíti a fogkefét, önállóan nem alkalmas a megfelelő szájhigiéné fenntartására.

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves doktor úr.
Hi a véleménye as új generacios Philips szájzuhany, fogtisztító HX8111/12 Sonicare AirFloss és társairól? Jóval drágábbak korábbi társaiknál. Tudnak is annyival többet? Has problémákra való? Válaszát elöre is köszönöm. Tóth Marcell

Unknown írta...

Üdvözlöm!
Mi a véleménye a Nevadent szájzuhanyról? 3 fokozatban állítható,130ml es tartállyal szerelt.

László Rácz írta...

Tisztelt Érdeklődő!

A készüléket személyesen nem ismerem, de ahogy a fellelhető infókból meg tudom állapítani használható készüléknek néz ki. Azt azért látni kell, hogy egy egyszerűbb készülékről van szó nem lehet egy napon emlegetni a vezető márkák (Braun, Water Pick ) termékeivel. Remélem ez az árában is tükröződik.

Tisztelettel: Dr. Rácz László