2012. szeptember 30., vasárnap

Ön is abba a táborba tartozik, aki 20 másodperc alatt elintézi a fogmosást?Régebb a mi gyermekkorunkba (még a TV Maci idején) azt hallottuk, hogy legalább 5 percig kell fogat mosni. Természetesen ez csak egy nevelő szándékú ajánlás volt, ami hangsúlyozni akarta az alapos fogmosás jelentőségét.

A fogmosás ideje nincs közvetlen összefüggésbe annak hatékonyságával.  Addig kell tisztítani, amíg tiszta nem lesz, mondhatnánk egyszerű parasztlogikával és ez igaz is.  Ahogy egy fehér ing sem akkor használható, ha ilyen vagy olyan mosószerrel, ennyi vagy annyi fokon lett kimosva, hanem akkor, ha foltmentes és fehér, úgy a fogak tisztogatása is akkor eredményes, ha a lepedék mindenhonnan eltávolításra került.

Ez az idő és az alkalmazandó technika is egyénenként változó kell, hogy legyen a fogak állapotától (egészséges vagy szuvas, hiányos vagy pótolt, zárt vagy hézagos stb.), a rendelkezésre álló eszközöktől (hagyományos fogkefe, elektromos fogkefe, szájzuhany stb.), illetve, az esetleg még jelen levő szájproblémáktól (szájszárazság, ínygyulladás, kellemetlen lehelet stb. ) függően.

A helyes szájápolás kellemetlen lehelet (halitózis) esetén

A következőkben részletesen leírom, hogy melyek a helyes szájápolás legfontosabb lépései akkor, ha meg akarja előzni vagy meg akar szabadulni a kellemetlen lehelettől.

1.  Fogselyemmel alaposan tisztítson meg minden fogközt, különös figyelemmel a hátsó fogakra.
a.       Fix fogpótlást viselőknek ajánlott olyan fogselyem használata, ami a híd alatt átvezethető és alkalmas a pótlás és az íny közötti nehezen hozzáférhető terület tisztítására.
b.      Implantátum esetén létezik és ajánlott speciálisan erre a célra kifejlesztett fogselymet használni.

Tipp: Nagyobb hatásfok érhető el, ha a fogselymet klór-dioxid tartalmú szájvízbe mártja

2.   Miután befejezte a fogselyem használatát, egy nyelvkaparóval finoman távolítsa el a nyelvéről a lepedéket. Ehhez húzza hátulról előre néhányszor a nyelvkaparót finoman érintve a nyelvet. Igyekezzen minél hátrább nyúlni és legyen nagyon kíméletes.

 A nyelvet nem szabad durván kaparni még akkor sem, ha az eszköz neve helytelenül ezt sugallja. A nyelv egy életfontos és érzékeny szerv nem szabad megsérteni, nem is kell arra törekedni, hogy a nyelvlepedék teljes mennyiségét eltávolítsa.

Tipp: Ha nincs nyelvkaparó tökéletesen megfelel egy evőkanál lefele fordítva.

 3.  Mossa le a nyelvkaparót és helyezzen egy kis klor-dioxidot tartalmazó foggélt a nyelvkaparóra és újból húzza végig néhányszor a nyelvén bejuttatva a gélt a nyelv papillái közé.
Fontos: Vízzel ne öblítse ki a száját, hogy a foggél a nyelv papillái között tudja kifejteni oxidáló hatását.

4.   Helyezzen normál mennyiségű foggélt (TetroBreath, TetroBreath Plus vagy Perio Therapy) egy száraz fogkefére (ez lehet elektromos fogkefe is) és szárazon alaposan mosson fogat, figyelve arra, hogy minden fogfelszínre megfelelő figyelmet fordítson.  A fölösleget köpje ki, de vízzel ne öblítsen!

Tipp: Én a közepesen kemény fogkefét ajánlom, a nagyon puha szerintem nem elég hatékony.

5.  Azért, hogy eltávolítsa a foggélt és, hogy tovább erősítse a hatást, öntsön két kupaknyi szájvizet egy pohárba és öblítse ki a száját legalább 60 másodpercig úgy, hogy a szájvizet alaposan járassa meg a fogai között, eljuttatva mindenhová.
Tipp: Ne igyon bele a flakonba, felülfertőződhet!

6.  Töltsön újabb kétkupaknyi szájvizet a pohárba és gargalizáljon 60 másodpercig, hogy a szájvíz minél hátrább jusson a nyelvgyök és a mandulák területére. Ha lenyel egy keveset a szájvízből nincs ok az aggodalomra. 5-20 percig  ne öblítsen, ne egyen és ne igyon ha lehetséges.

7.  Kiegészítő lépés azoknak, akiknek a rossz leheletükért az orr, arcüregek és/vagy  a hátsó garatfali csorgás a felelős. Fújja ki alaposan az orrát és cseppentsen 1-2 cseppet a TetroBreath Plus Nasal & Sinus Drops orrcseppből mindkét orrlyukban.

A leírtakat minimum naponta kétszer reggel és este el kel végezni. Napközben, ha szükséges mindig legyen kéznél egy TetroBreath szájspray.

Ha ezt a szájápolási protokollt követi jó eséllyel megelőzheti vagy csökkentheti a rossz lehelet okozta kellemetlenségeket. 

A leírtakból látszik, hogy egy helyes szájápolás valószínűleg mégis inkább az öt perchez van közel, ha eredményt szeretne, nem lehet elkapkodni.

 Panaszok jelenléte esetén forduljon szakorvoshoz!

Nincsenek megjegyzések: