2012. október 2., kedd

Tévhitek az implantátumokról


Ma megint találkoztam azzal a visszatérő tévhittel, miszerint a betegek jó része azt hiszi, hogy a fogbeültetés örök. Sokan azt gondolják, hogy ha összehozzák a pénzt a beültetésre egyszer és mindenkorra megoldódnak a fogászati problémáik.

A tévhit kialakulásáért egyfelől valószínűleg a tapasztalható reklámdömping a felelős, ami érthetően inkább az előnyöket igyekszik hangsúlyozni, másfelől a betegek felfokozott vágya az, ami a pozitív híreket igyekszik kritika nélkül befogadni.

Azért tartom fontosnak erről beszélni, mert volt olyan betegem, aki az ép, vagy a könnyen kezelhető fogát akarta kihúzatni, vagy úgy gondolta, hogy nem érdemes különösebb gondot fordítani a megelőzésre, vagy a kezelésekre, mert majd úgy is megoldjuk beültetéssel.

Azt hiszem egyértelmű, hogy nem csak egy ártalmatlan információhiányról van szó, hanem egy igencsak káros félreértésről. Ki kell mindenkit ábrándítanom, ahogy a 20 milliós autó, úgy egy implantátum is öregszik, pontosabban, ami nagyobb gond, az ember az aki sokat változik 10-15 év alatt még akkor is, ha egészséges.
Ha az implantátumot viselő valamilyen betegségben szenved, vagy nem megfelelően ápolja a fogait, esetleg túl vannak terhelve pl. rossz tervezés vagy éjszakai fogcsikorgatás miatt,. akkor lényegesen lerövidülhet a beültetés élettartama.

Félreértés ne essék, a fogászati implantátumok fejlődése hihetetlenül gyors, a használatuk megbízható és hosszú távú megoldást jelentenek (nem ritkán akár 15- 20 év is lehet). Olyan alternatívát biztosítanak a fogorvosnak és a betegnek egyaránt, amivel simán megoldhatóak olyan esetek, amelyek néhány évvel ezelőtt még nagy fejtörést okoztak.

A fogorvosi implantátumok ma már egyre elérhetőek az átlagember számára is. Lényeges életminőség javulás érhető el használatukkal számos esetben, de még egyszer hangsúlyoznám, hogy arra és ott kell alkalmazni ahol ez a legjobb megoldás és óvva intek mindenkit attól, hogy a saját fogak értékét összehasonlítsák a beültetésekkel.

Én, ha lehet, inkább a saját fogaimat választom!

Nincsenek megjegyzések: